11 maart: Dag van de Nier

11 maart 2021

Wat doen de nieren?

1) Je nieren verwijderen afvalstoffen

Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed. Elke nier bestaat uit een miljoen filtertjes. Na het filteren blijven water en afvalstoffen over: urine. Die stroomt via het nierbekken naar de urineleider, en ten slotte via de blaas naar buiten.

2) Ze zorgen voor genoeg vocht en zout in je lichaam

Ze produceren bijvoorbeeld extra urine als je veel drinkt, en juist minder als je veel zweet. Ernstige problemen met je nieren (en dus met je vocht- en zouthuishouding) zorgen voor klachten als vochtophoping en krampen.

3) Ze regelen je bloeddruk

Dit doen ze samen met andere organen, waaronder je hart. Als je nieren niet goed werken, kan dat een hoge bloeddruk veroorzaken of verergeren. Dat is schadelijk voor je organen (hersenen, hart en nieren) en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

4) Andere taken van de nieren

De nieren dragen bijvoorbeeld bij aan sterke botten. En zorgen voor een juiste zuurgraad in je bloed. Daarnaast maken ze verschillende hormonen aan. Een van die hormonen stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Een andere hormoon speelt weer een rol bij het regelen van je bloeddruk.

Wilt u meer weten over de nieren en de functie hiervan, of wat de symptomen zijn van beginnende nierschade. Dan kunt op de site van de nier stichting alle informatie hierover vinden: www.nierstichting.nl