Dry Needling

25 maart 2021

Dry-needling is een behandelmethode binnen de fysiotherapie die is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Het doel van dry-needling is lokaal een respons opwekken (het aanspannen en daarna ontspannen van triggerpunten) binnen een spier.

Een actief triggerpunt veroorzaakt spontane pijn of pijn als gevolg van beweging. Dit kan leiden tot verminderde bewegelijkheid of spierzwakte.

Er zijn verschillende oorzaken te benoemen waardoor actieve triggerpunten in het lichaam ontstaan:
- Maximale aanspanning of maximaal op rek brengen van een spier.
- Acuut trauma (vertillen, scheuringen van meerdere structuren in het lichaam tegelijk).
- Langdurige irritatie van weke delen: werk of houding.
- Immobilisatie (gips)
- Psychische factoren: stress, depressie, onrust of vermoeidheid.

Hoe ziet een dry-needling behandeling uit?
De fysiotherapeut zal door middel van een gesprek uw klacht analyseren. Hierna vindt een onderzoek plaats waarbij specifiek wordt gezocht naar triggerpunten in de spier die de klacht veroorzaakt. Vervolgens zullen deze punten door middel van dry-needling uitgeschakeld worden. Via een naaldje wordt gericht geprikt op een triggerpunt in de spier waarna er ontspanning plaatsvindt. Als het juiste triggerpunt wordt aangeprikt spant de spier samen, waarna deze zich direct ontspant. Dit kan aanvoelen als een kramp. Er kan na de behandeling een vermoeid of zwaar gevoel van de spier ontstaan. Dit is meestal van korte duur.

De verkrampte spieren zijn vaak na enkele behandelingen al ontspannen waardoor het bewegen een stuk soepeler zal gaan.

Wilt u meer weten of een afspraak inplannen?
Bel naar 046-4857575 en vraag naar Tino Simons