Gezond houden van de hersenen

22 april 2021

Heb jij ook steeds vaker moeite met het concentreren of onthouden van dingen? Lees hier beneden de 8 tips om je hersenen gezond te houden.

1. Eet gezond
De hersenen gebruiken een groot deel van onze energie. Het is dus belangrijk om deze aan te vullen met goede voedingsstoffen zoals groente, fruit en volkoren graanproducten.

2. Zorg voor voldoende slaap
Zonder genoeg slaap zal de aansturing van je lichaam moeizamer gaan. De richtlijnen van slaap voor een volwassen persoon ligt tussen de 7 en 9 uur.

3. Drink niet teveel alcohol
Door het teveel drinken van alcohol zullen je hersenen minder gaan presteren. Af en toe een alcoholisch drankje kan geen kwaad, maar wanneer je dit dagelijks doet heeft dit een negatief effect op je hersenen.

4. Zorg voor nieuwe prikkels
Om je brein ‘jong’ te houden is het goed om af en toe een verandering te maken. Neem je bijvoorbeeld elke dag dezelfde route naar je werk? Of in deze tijden misschien wel steeds dezelfde wandelroute? Probeer eens een andere route, hiermee fris je je hersenen op en kan nieuwe informatie sneller worden verwerkt.

5. Blijf bewegen
Ook voor je hersenen is het goed om te blijven sporten en bewegen. De activiteit van de hippocampus neemt hierdoor toe. Dit gebied helpt je om nieuwe dingen te leren en onthouden.

6. Train je hersens d.m.v. een spelletje
Hersentraining spelletjes werken echt en zorgen ervoor dat bepaalde gebieden in je hersenen worden geactiveerd.

7. Bescherm je brein
Wanneer je klappen op je hoofd krijgt kan er hersenschade ontstaan. Zorg er dus voor dat je je hoofd goed beschermt en draag een helm wanneer nodig.

8. Ga mediteren
Bij het regelmatig mediteren vermijd je stress en geef je de hersenen een rust moment. Ook wordt de functie van je stresshormonen verminderd waardoor je lichaam en brein beter zullen functioneren.

Meer weten over een gezonde leefstijl? Laat uw gegevens achter via www.healthandsports.nl/buchten/sporten/online-outdoor/ en wij nemen contact met u op!

Meer weten over de hersenen, neem dan een kijkje op https://www.hersenstichting.nl/dit-doen-wij/voorlichting/gezonde-hersenen/