Zorgaanbod

Steunkousen

Wat zijn Therapeutisch Elastische Kousen (TEK)?

Een therapeutische elastische kous (TEK), ook wel een steunkous genoemd, is een kous die is gemaakt van inlegdraad, katoen en breidraad.

Dit soort kousen wordt over het algemeen gedragen om tegendruk te geven aan arm en/of been wanneer u last heeft van vochtophoping. Na een operatie kan in het geopereerde gebied een ophoping van vocht voorkomen wat mede behandeld kan worden door het dragen van een TEK. Dit wordt ook wel compressie-therapie genoemd.

Compressietherapie is echter niet de enige behandeling wanneer er sprake is van een vochtophoping. Meestal wordt het ondersteunend gebruikt bij bv. oedeemtherapie.
Voor meer informatie over oedeemtherapie klik hier.

De laatste jaren zien we echter ook steeds vaker dat dit soort kousen ook tijdens inspanning, denk hierbij aan sport(wedstrijden), worden gebruikt of bij beroepen waarbij men lang moet staan en/of zitten. Het is dus al lang niet meer zo dat steunkousen alleen maar gedragen worden door oudere mensen!

Voor de verstrekking van de therapeutisch elastische kousen werken wij direct samen met onze partner fysiotek in Arnhem.

Voor wie zijn therapeutisch elastische kousen?

Therapeutische elastische kousen worden bij medische indicaties voorgeschreven door een arts of specialist. Er zijn verschillende indicaties waarbij een TEK wordt ingezet, hierbij kunt u denken aan:

  • Lymfoedeem
  • Spataders
  • Trombose
  • Beschadiging van het bloedvatenstelsel
  • Lipoedeem
  • Bacteriële infecties
  • Zwelling, ontstaan na trauma of operatie

Daarnaast komt het ook steeds vaker voor dat men deze kousen draagt tijdens het werk. Met name wanneer de werkzaamheden bestaan uit lang achtereen zitten en/of staan. Ook tijdens sportinspanning zien we steeds vaker dat deze kousen worden gedragen, puur ter ondersteuning van de afvoer van afvalstoffen in de spieren.

Heeft u last van rusteloze en vermoeide benen? Ook dan kan een TEK uitkomst bieden. Vraagt u zich af of ook u gebaat bent bij het dragen van een steunkous? Neem dan vrijblijvend contact op met onze oedeemtherapeuten en zij vertellen u graag meer hierover!

Kosten

Kosten voor deze cursus bedragen €179,50 per deelnemer.
Vraag bij uw zorgverzekering na of u in aanmerking komt voor een (gedeeltelijke) vergoeding voor deze cursus.

Voordat gestart wordt met de cursus heeft ieder kind eerst een individuele intake samen met de ouders. Hierna zal de cursus van start gaan. Rots & Water bestaat uit een 12-tal groepsbijeenkomsten van een uur waarvan twee bijeenkomsten met de ouders zullen zijn. Na elke les ontvangen de ouders een informatieve mail met wat tijdens de les aan bod is gekomen.

Na afloop van de gehele cursus ontvangt ieder kind een bewijs van deelname, in de vorm van een diploma en vindt er een individuele evaluatie plaats.

Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met Steffi Hilkens, Bewegingsdeskundige en gecertificeerd Rots & Water trainster via het contactformulier.

Heb je nog vragen?

Maak een afspraak