Algemeen

Pijn is voor de meeste mensen het belangrijkste symptoom. Deze pijn treedt aanvankelijk vooral op bij het in beweging komen en bij langdurig belasten. De pijn neemt vaak toe naarmate de dag vordert. In latere fasen is er ook pijn in rust en nachtelijke pijn. Bij heupartrose zit de pijn meestal in de lies en aan de voor- en zijkant van de heup. Deze straalt soms uit naar het bovenbeen en de knie.
Bij knieartrose zit de pijn meestal in en rondom de knie, maar soms kan de pijn ook in het bovenbeen of de heup gevoeld worden.

Stijfheid bij artrose is meestal startstijfheid, die na enkele minuten bewegen weer verdwenen is. Verdikking van het gewricht kan veroorzaakt worden door botuitsteeksels of zwelling van het gewrichtskapsel. Bij artrose is de beweeglijkheid van gewrichten vaak verminderd. In verder gevorderde stadia kan een afwijkende stand van het gewricht optreden, zoals bijvoorbeeld X-benen of O-benen, bij artrose van de knie.
Het gevolg van deze klachten en verschijnselen kan zijn, dat er problemen ontstaan bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten als bijvoorbeeld lopen, traplopen, gaan zitten en opstaan. De klachten van artrose leiden bij veel mensen tot minder algehele lichaamsbeweging, waardoor de spierkracht en de conditie afnemen.

Intake

In de eerste week zal de intake plaatsvinden. Tijdens deze intake wordt een vragenlijst met u besproken, worden samen met u doelen opgesteld en krijgt u een aantal sporttesten. De intake duurt ongeveer een uur. Naast de individuele intake zal er een informatieve bijeenkomst gehouden worden, waarin meer uitleg gegeven wordt over de aandoening waarvoor u komt sporten.

Sport- en evaluatiemomenten

De eerste 4 weken gaat u intensief aan de slag met uw nieuwe doelen; 3x per week komt u sporten in de fitness. In week 4 vindt tevens een korte evaluatie plaats, waarop de intensiteit van het sporten de 4 daaropvolgende weken wordt afgebouwd naar 2x per week. Vervolgens is er in week 9 weer een evaluatiemoment, om het sporten uiteindelijk in de laatste 4 weken nog verder af te bouwen, naar slechts 1x per week.

Eindevaluatie

Na 12 weken sporten wordt de eindevaluatie met u gedaan. Hierbij worden opnieuw dezelfde metingen als bij de intake gedaan. We kunnen dan goed zien of we vooruitgang hebben geboekt in de afgelopen periode. Na het beweegprogramma is het de bedoeling het sporten zelf op te pakken. Dat kan ofwel bij ons in de praktijk (u heeft de keuze uit fitness, groepslessen of een combinatie hiervan), ofwel elders.