Rugpijn

Pijn aan de (onder)rug

Rugklachten zijn de meest voorkomende bewegingsklachten. Ongeveer 80 tot 90 procent van alle volwassenen heeft wel eens last van zeurende of stekende rug pijn, met of zonder uitstraling naar billen of benen. Rugklachten die beginnen tussen het twintigste en vijftigste  levensjaar, ontstaan vaak door het te bol houden van de rug, bijvoorbeeld bij het tillen. Maar u kunt ook rugklachten krijgen door langdurige stress, bijvoorbeeld bij problemen op uw werk, het verlies van uw baan, langdurig slaaptekort, het verlies van een dierbare of problemen in de familie. U belast uw rug dan misschien nog hetzelfde, maar doordat u minder aankunt, kunt u toch rugklachten krijgen. Bij slechts 5 procent van alle rugklachten is er sprake van een hernia, een wervelbreuk, een ingeklemde zenuw door ingezakte
tussenwervelschijven of ernstige slijtage van de rug.

Hoe ziet de rug eruit?

De rug is bij de mens opgebouwd uit zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels, vijf heiligbeenwervels en het staartbeen. De wervels zijn van elkaar gescheiden door een tussenwervelschijf of discus. De wervellichamen zijn gestapeld, waardoor de wervelbogen een buis vormen waar het ruggenmerg doorheen loopt. Vanuit het ruggenmerg lopen tussen de wervels door zenuwen, die bijvoorbeeld de armen en benen aansturen.

Aandoeningen

Aspecifieke lage rugklachten (veelvoorkomende lage rugklachten)
Cervicaal houdingssyndroom (pijn in de nek en bovenrug)
Dysfunctie van de ribgewrichten (pijn middenop de rug)
Gekneusde of gebroken rib
Hernia
Instabiliteit van de onderrug (pijn na een tijd zitten of staan)
Lumbale kanaalstenose (pijn met uitstraling naar de benen)
SI-gewricht pijn (pijn onderin de rug)
Specifieke lage rugpijn (aantoonbare lage rugklachten)

Alvast een tip!

Als u verkeerd zit (op de bank of met uw voeten op een tafel of poef) blijven ook uw klachten bestaan. De pijn neemt af als u regelmatig in beweging bent! Een pijnstiller verdooft slechts de pijn. Wanneer de klacht weg verdwijnt, wordt bepaald door uw eigen gedrag; blijf dus in beweging! Niet bewegen en op bed gaan liggen vertraagt het genezingsproces drastisch. Blijf bewegen binnen de pijngrens. Nemen de klachten na 4 dagen niet af raadpleeg dan onze deskundige manueel therapeuten. Wij kunnen u informatie geven en dan behandeling starten. Vermijd bewegingen die de pijn veroorzaken, maar blijf bewegen!

 

Dienstverlenende fysiotherapeut

Dorien Niemans

Praktijkhouder, Fysiotherapeut Handtherapeut, Dry Needling

Gratis inloopspreekuur

Gratis pijnadvies tijdens ons gratis inloopspreekuur zonder doorverwijzing van uw arts. Bekijk ons gratis inloopspreekuur

gratis inloopspreekuur health & sports

Gratis inloopspreekuur bij een fysiotherapeut zonder verwijzing van een arts

Loop je al een tijdje rond met vragen over een pijn of heb je behoefte aan het advies van een fysiotherapeut? bekijk ons gratis inloopspreekuur.